Vraag en antwoord met Jacq

Jullie vroegen, reporter Jacq zocht het uit. Bekijk de vragen en antwoorden over een baan als Gezinshuisouder die we in de afgelopen weken binnenkregen.


Brenda: Wat is het verschil tussen een pleegouder en een gezinshuisouder?

Goede vraag, want op het eerste gezicht is het verschil helemaal niet zo duidelijk. Ik heb 'm laatst aan Kelly gesteld en die gaf er een heel helder antwoord op in deze video.  

Sander: Krijg ik een woning van Jeugdformaat?

Ja, dat kunnen we voor je regelen Sander! Je kunt gezinshuisouder worden op een locatie van Jeugdformaat. Bijvoorbeeld als je op dit moment geen woning hebt die daarvoor geschikt is. En je kunt gezinshuisouder zijn in je eigen woning. 

Je hoeft als gezinshuisouder trouwens echt geen enorm huis te hebben. Ik heb inmiddels een aantal gezinshuizen gezien van een flat tot aan een rijtjeshuis en een vrijstaande boerderij. Het belangrijkste is dat je een eigen plek hebt voor elk kind dat je opvangt. Twijfel je of jouw huis geschikt is? Neem contact met ons op. Jeugdformaat denkt namelijk graag mee in wat er mogelijk is, bijvoorbeeld ook met het zoeken naar een locatie waar jij kunt starten of een andere geschikte woning.

Anne: Hoe ga je als gezinshuisouder om met afscheid nemen?

Anne: "Ons grootste struikelblok voor pleegkinderen of een gezinshuis is dat de kinderen slechts tijdelijk blijven. Je bouwt (meestal) toch een vertrouwende, speciale band op en dan moet je ze weer laten gaan. Ik vind het als leerkracht al moeilijk om voor de zomer afscheid te nemen van mijn klas. Hoe gaan gezinshuishouders hiermee om?"

Mooie vraag Anne. Ik moest meteen aan mijn collega Judith denken, zij weet heel veel over afscheid nemen. Ik heb 'm aan haar voorgelegd.

Aischa: 'Ik heb geen afgeronde pedagogische opleiding, kan ik dan wel Gezinshuisouder worden?

Voor deze functie is het belangrijk dat je ervaring hebt met kinderen. Maar vooral ook dat je kunt omgaan met het gedrag dat deze kinderen vertonen, door wat ze hebben meegemaakt.

Daarom heb je een pedagogische of sociaal maatschappelijke opleiding nodig. Heb je die opleiding niet, maar bijvoorbeeld wel veel ervaring met kinderen... en denk je wel dat dit dé baan voor jou is? Neem dan zeker contact met ons op!

Ruth: 'Ik woon in Leiden, kan ik dan ook bij jullie gezinshuisouder worden?'

Ja! Eigenlijk valt Leiden buiten het werkgebied van Jeugdformaat (dat is namelijk de regio Haaglanden: Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.)

Maar...we hebben ook een aantal gezinshuizen in de gemeenten daarbuiten. Omdat gemeenten over het geld gaan voor de jeugdzorg, ligt het eraan welke afspraken jouw gemeente met ons heeft. En in het geval van het mooie Leiden.. heb ik goed nieuws! 

Over het algemeen: Woon je in Groningen, dan worden mijn collega's niet zo blij van het heen en weer reizen (dat gaat 'm niet worden), maar woon je binnen redelijke afstand van Haaglanden.. neem dan zeker contact met ons op!

Heb jij ook een vraag? Laat het me weten via het formulier hieronder!